Shropshire Down är ett vackert får med en trevligt och lugn temprament. De varken gapar mycket, är inte rymningsbenägen och hoppar inte över staket. Tack vare dessa egenskaper är Shropshire en allt mer populär ras i Sverige. Ursprungligen kommer Shropshire från England och är en ras som har funnits sedan 1800 talet. De är ett resultat av förbättringen mellan de inhemska fåren av Staffordshire och Shropshire´s gränsområden. Dessa var härdiga, friska och inte benägna till klövröta och producerade ull av högsta kvalitet. Egenskaper som är kvar i rasen.

mini-019.jpg

Ras beskrivning: Shropshire är en medelstor får av köttras, där tackorna kan väga upp till 80kg och en bagge ca 120kg. Nospartiet är ren och helst satin svart och mjukt med täckning av ull runtom ansiktet. Baggar bör ha ett kraftigt, maskulint huvud som är större och fetare än tackor som ska ha en feminint utstrålning. Öronen ska vara svart, medellång och väl ansatt på sidan av huvudet och stå rakt ut. Hals muskulöst och inte alltför lång. Kroppen ska vara kraftigt, lång, djup och symetriskt. En bred, rak rygg med väl välvda revben. 

mini-big-daddy.jpg

En annan kvalitet som renrasiga Shropshire har är att de kan användas av tex (jul)grans odlare/skogsägare för att de har en förmåga att beta i barrträds planteringar utan att skada träden. Att undvika använda kemiska produkter för ogräsbekämpning uppfyller kraven från dagens miljömedvetna marknad.

Min besättning är MV3 fria. Jag är med i Elitlamm och Svenska Fåravelförbundet. Jag strävar efter att avla på friska och rastypiska djur som for rasen vidare. Jag säljer bara till er som har SE nummer.

 

                                                                                                                                     

mini-lamm-034.jpg

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)